Valgt eller ansatt rektor på UiS?

11148445_839460769435305_763802341258682224_nI forbindelse med strukturreformen i høyere utdanning har Kunnskapsdepartementet (KD) gjennomgått ledelsesmodellene Universitets- og høyskolesektoren (UH) for å anbefale en modell til institusjonene.

KD har samtidig lansert flere modeller institusjonene kan velge mellom.

Man har valgt rektor som i dag praktiseres på flere universiteter deriblant UiS. I denne modellen velger de ansatte rektor prorektor(er) blant ansatte som stiller til valg. Alle ansatte og studenter ved institusjonen kan stemme, men vektingen er forskjellig. Studentstemmene, uansett hvor mange som stemmer, vektes 20%.

I modellen med ansatt rektor settes det ned et ansettelsesutvalg hvor studentene har 20% representasjonsrett. Her kan hvem som helst søke, alt fra næringslivsledere til interne ledere. Ansettelseskomiteen innstiller på den kandidaten de vil ansette mens styre formelt sett velger hvem som ansettes.

KD oppnevner styreleder i begge modellene og Norsk Studentorganisasjon mener at uansett hvilken modell institusjonen går for så skal styreleder være ekstern, noe arbeidsutvalget i StOr er enig i.

Sakens kjerne for arbeidsutvalget sin del ligger i at en valgt rektor hele tiden må forsvare posisjonen ovenfor de ansatte og derfor vil være redd for å fronte eller gjennomføre saker og beslutninger som er upopulære blant de ansatte. AU mener at dette hemmer utviklingen av UiS, for det fører at ledelsen ikke ønsker å tråkke noen på tærne, og dermed ser seg tjent med å gjøre minst mulig endringer utover det de blir pålagt av NOKUT eller KD.

Studentparlamentet skal ta stilling til hva StOr skal mene om denne saken på Studentparlamentsmøtet 30. mars.

Om stavangerstudent

StOr, UiS, Studentorganisasjonen Stavanger, Studentorganisasjonen UiS, Student UiS
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s